Her kan du prøve en FASCIA træningsvideo.

Fascia: velvære, balance, styrke

Fascia er det engelske ord for bindevæv. Bindevæv findes overalt i din krop – og binder kroppen sammen. Bindevævshinder løber igennem vores krop som lange bånd, der hænger sammen fra din storetå til toppen af dit hoved. Det er et fint net; et væskefyldt tredimensionelt væv, som er meget elastisk, når det er sundt. 

I denne video kan du se vævet forstørret 25 gange; den viser bevægelser og elasticitet samt hvordan vand bevæger sig igennem vævet.

Bindevævet har stor betydning for dit velvære. Bindevævet reagerer ikke kun på kropslige traumer, men også på din mentale tilstand, fx får stress og angst bindevævet til at trække sig sammen og stivne. Hvis du i din hverdag bevæger dig meget rutinemæssigt – sidder eller står i mange timer, gentager bevægelser i faste mønstre – kan det også resultere i bindevæv, der formes eller bliver stift.

Stift bindevæv kan være smertefuldt, da det kan klemme på nerver, der går gennem vævet eller trække nettet af væv skævt, så andre områder i din krop ikke fungerer optimalt. Hvis de bindevævshinder, som dine muskler glider igennem når du bevæger dig, stivner og bliver sammenfiltret, kan det også hæmme dine bevægelser og du får ondt, bliver ufleksibel og skal bruge mere muskelkraft for at kunne udføre bevægelsen.

Forskning viser at bindevævets stivnede og indtørrede tilstand ikke behøver at være permanent; at hvis du bevidst træner dit bindevæv to gange om uge, kan indtørret og stivnet bindevæv genvinde sin elasticitet og funktion over tid.

Det velvære, du opnår ved at praktisere bevægelser, der vækker, åbner og forlænger dit væv igen, er en dyb følelse af at være virkelig godt tilpas; hjemme i dig selv. Det autonome nervesystem får lov at afspænde, du arbejder med at finde en bevidst kontakt til din krop og dit væv. Den forbundethed kan du bruge, hvis og når du udfordres i livet – i din krop eller psyke.

Fokus: Krop og Psyke

Hos mig er både krop og psyke i fokus, når vi arbejder; de er en spejling af hinanden – alt hvad vi gør i den ene dimension, vil øve indflydelse i den anden. Bevægelserne regulerer dit væv og det autonome nervesystem, der forløser stress og stabiliserer din måde at være i verden på, så din mentale, følelsesmæssige og fysiske balance forøges.