Her kan du prøve en FASCIA træningsvideo.

Fascia: velvære, balance, styrke

Velvære, balance, styrke

Fascia er det engelske ord for bindevæv. Bindevæv findes overalt i din krop, binder kroppen sammen som et fint net; et væskefyldt tredimensionelt væv, som er meget elastisk, når det er sundt. Bindevævet er i sin sunde version en levende, elastisk struktur, som er fyldt af væske hvorigennem der hele tiden bliver kommunikeret og reageret på de situationer du befinder dig i. Bindevævets tilstand og dit velvære i egen krop, er dybt forbundne.

Bindevævet reagerer ikke kun på kropslige traumer, men også på din mentale tilstand, fx får stress og angst bindevævet til at trække sig sammen og stivne. Hvis du i din hverdag bevæger dig meget rutinemæssigt – sidder eller står i mange timer, gentager bevægelser i faste mønstre – kan det også resultere i bindevæv, der formes eller bliver stift.
Stift bindevæv kan være smertefuldt, da det kan klemme på nerver, der går gennem vævet eller trække nettet af væv skævt, så andre områder i din krop ikke fungerer optimalt. Hvis de bindevævshinder, som dine muskler glider igennem når du bevæger dig, stivner og bliver sammenfiltret, kan det også hæmme dine bevægelser og du får ondt, bliver ufleksibel og skal bruge mere muskelkraft for at kunne udføre bevægelsen.

Forskning viser, at bindevævets stivnede og indtørrede tilstand ikke behøver at være permanent; at hvis du bevidst træner dit bindevæv to gange om uge, kan indtørret og stivnet bindevæv genvinde sin elasticitet og funktion over tid.

Det velvære, du opnår ved at praktisere bevægelser, der vækker, åbner og forlænger dit væv igen, er en dyb følelse af at være i balance, fleksibel og stærk; virkelig godt tilpas og hjemme i dig selv. Det autonome nervesystem får lov at afspænde, du arbejder med at finde en bevidst kontakt til din krop og dit væv.

Jeg underviser i Fascia Fusion på hold og i individuelle sessioner. Undervisningen fokuserer på både krop og psyke i fokus, som en spejling af hinanden – hvad vi gør i den ene dimension, vil øve indflydelse i den anden.